Showing posts with label breeding. Show all posts
Showing posts with label breeding. Show all posts

Tuesday, 29 May 2018

Moorhens building a brooding nest

Yesterday I popped in my local park and I watched three just hatched moorhen chicks with an adult. This pair of moorhens usually nests high in a willow tree, in the main fork of the trunk. I have seen one of the adults several times up the tree in the last few months, but I failed to find the nest. Today I went to the park again to check on the moorhens. I was surprised to find the female brooding the chicks on a new nest by the island (top shot), which wasn't there yesterday. The male was busy bringing her sticks and leaves. He would find a stick or leaf on the ground, run to the shore and swim as fast as he could to the nest and pass the material to her partner. The female was fluffed up and looked double the size of her partner. She was sheltering the young under her wings.
 If I hadn't seen the chicks yesterday I would have assumed the moorhens were nesting anew. Once the chicks leave the nest in the tree for the first time, presumably jumping to the ground or the water, they can't climb up the tree again. These adults are being very resourceful by building a second brooding nest for the chicks to shelter when they are still small and cannot thermoregulate properly.
One of the moorhens with chick yesterday.
The moorhen sits and the chicks get in to be brooded one after another. She pulled a few small twigs towards her as she was brooding them (photo from yesterday).
Male coming in with a stick.
A rotten leaf will do as nest material too.

Thursday, 4 August 2016

Visiting the swift tower

Yesterday we did a stop in Oxford on our way south of the UK. After lunch, we quickly popped by the Natural History Museum. This magnificent building holds the swift breeding population that have been studied for several decades. The nests are in adapted nest boxes, which have access from the inside of the building for ringing in the main tower.

A detail of the tower showing the entrances to the nest boxes.

It is quite late in the short Swift breeding season and many fledglings and adults have already left for their African wintering quarters. Every time I see a swift I think it could be the last of the year, so I was not too hopeful of seeing any around the tower.

Birdtrack reporting rate of Swift, showing the main breeding season from May to August.
Then the website revealed that the last Swift nestling in the tower was born a couple of weeks ago (18th July) and hadn't yet fledged. The Museum has set up a live webcam in which you can follow one of the nests. The webcam is now set up onto the latest born nestling. I watched the nestling for a while today and got a couple of screen grabs.
An adult likely after feeding the chick, on the foreground, and the well grown nestling. Young have pale-rimmed feathers on their face, unlike adults.
The youngster resting. It spent some time flapping its wings and grooming. Although is quite feathered, its wing feathers are still quite short. The wing feathers will need to reach beyond the end of its tail before it can leave the nest. You can also see a rejected egg just outside the nest.

As we walked onto the square in front of the Museum and just after taking a few photos, a lone Swift flew overhead. Not the mad noisy chases of dozens of Swifts that usually surround the tower at the peak of the breeding season, but a great end of a lovely visit. 

Tuesday, 12 January 2016

Ten cool Northern Fulmar facts

In mid December I visited South Landing, at Flamborough Head. I was pleasantly surprised to find a pair of Fulmars displaying on a chalk cliff ledge, and, when I later mentioned this to a couple of local birdwatchers they replied, 'Yes, they are back', as if it was an expected event for them. This made me realise how little I knew about Fulmars. Back home I started reading about them. I also obtained a copy of 'The Fulmar' by James Fisher, which, aided by an injury that has left me temporarily house-bound, I've been reading and just finished today. This post is a compilation of facts on this fascinating bird.

1. The Fulmar is a superb glider of the open Northern ocean. They brave storms and rough weather when other sea birds might seek refuge in the coast. They use the wind to range over large distances, almost effortlessly. Their flight is quite different to gulls, with stiffer wings. Using the updrafts generated by cliffs, they often wheel tirelessly round and round their breeding sites in a characteristic aerial flight display.
2. The Fulmar is one of just three bird species recorded several times on or near the North Pole. The others being the Snow Bunting and the Black-Legged Kittiwake. In summer, they regularly patrol the Arctic pack ice in the Arctic Ocean pack in search of food. Watch this short clip of a Fulmar sighting near the North Pole.


3. The word fulmar appears first in written language in an Icelandic Saga written about 1200 AD. It has a Norse origin meaning 'foul gull', presumably referring to the oil that they spit out when alarmed and superficial resemblance to gulls. The inhabitants of St Kilda, who spoke Gaelic, also used the word fulmar, while the word was eventually lost in Iceland and replaced by the now used filingur. The fact that the same name was shared between Iceland and the Hebridean island is thought to originate from a time when commerce between Iceland and Scotland was well developed, possibly around the year 1000, in the time of the Vikings, who spoke Old Norse.
Fulmar pair displaying, South Landing 14/12/16.
4. Fulmars return every year to the same nest sites to meet their long-term parter, well ahead of the breeding season, often in December. They greet and bond with each other billing and head bobbing, with much loud cackling calls while keeping their bills open and throat distended. They visit their nest sites on the cliffs on calm days increasingly all through winter until the breeding season. Despite the long-term pair bonds, there is much 'visiting' of neighbours and extra-pair copulation both by males and the females. However, genetic studies show no extra-pair paternity. After mating, Fulmar return to sea before egg laying (the pre-laying 'exodus'), where they presumably store up on reserves for their long incubating period (up to six weeks). Unlike other birds, female fulmars store sperm and the last copulations might take place three weeks before egg laying. They lay a single egg in May, with no replacement if lost, on a bare cliff ledge, or a scrape or rabbit burrow on steep soil slopes. Both parents incubate for about of about six weeks, with changeovers every 4 days. Their superb gliding abilities allow them to range hundreds of miles from the nest site itself in search of food.

5. The oil spitting habit of the fulmar is the defence mechanism of the chick. Fulmar chicks are left on their own from about 2 weeks of age, when they no longer need brooding, while parents travel to get food.  The rapidly fattening chick can by this time defend itself by oil spitting, something that ornithologists trying to ring them have repeatedly experienced. The apparently badly smelling oil, which is a stomach secretion, matts feathers and can cause the death of attackers (large gulls, skuas, falcons) by preventing adequate thermoregulation. The fully grown young, weighing at that time more than its parents (chicks over 1 kg in weight are not rare), eventually fledge in late August or early September and both adults and fledglings move into the ocean. The cliffs become then devoid of fulmars for a couple of months, until their return in the winter.

6. Fulmars are long lived. Adult mortality is low. The longevity record is almost 44 years old, but they are likely to regularly live longer. They mature slowly and breed for the first time at 6-12 years old.  The young birds prospect potential nest sites, often ranging far from their natal sites, and may settle on the cliffs regularly for several years before actual breeding happens. Prospecting birds have been often seen hundreds of miles from the sea in inland crags and cliffs. There are some breeding colonies in quarries miles from the sea.
Northern Giant Petrel in South Georgia photographed by Liam Quinn, CC BY-SA 2.0 via Flickr.

7. The Northern Fulmar's closest relatives are the very similar Antarctic Fulmar and the Giant Petrels, awesome predators and scavengers from the Antarctic. There are two subspecies of the Northern Fulmar, Atlantic and Pacific which some recommend elevating to species status. More distant relatives are other 'tubenoses' like the Storm Petrels and Albatrosses.

8. There are a gradation of colour forms in the Fulmar. One of the extreme forms, the Blue fulmar, which is all slate grey, breeds in the High Arctic and is an occasional visitor of British coasts. The British and Icelandic Fulmar are of the light form, where the body, neck and head are pure white, and the wings and mantle grey.

9. In the last century the Fulmar has colonised large areas of the North Atlantic.  Before 1878, when it first bred in Shetland, the only other breeding colonies were in the small archipelago of St Kilda, off the outer Hebrides (where it has been known to breed at least since much earlier than 1697), Iceland and High Arctic islands. Since then, it has undergone a astonishingly swift range expansion, most likely from an original north Icelandic population, and in the twentieth century colonised most of the cliffs around the UK, Norway, Denmark, and Northern France. The first English Fulmars in recorded history bred in the RSPB Bempton Cliffs nature reserve in 1922.

10. Fulmar feed on small fish, squid, crabs, pelagic molluscs and krill that they hunt from the water surface or in shallow dives, but they are also scavengers. They are rapidly attracted and will feed in numbers on dead, beached or floating whales, and used to come to whales being processed by whaling ships. They will also follow trawlers and feed on offal and fish discards. They will also feed on migrant birds, presumably after then fall into the sea exhausted.  Their scavenging behaviour is most likely aided by their highly developed sense of smell. The fulmars use of whaling and trawling discards, a plentiful food resource was hypothesized by James Fisher to have spurred their range expansion - but recent diet analysis suggest that their reliance on these sources of food might be less than it was thought.

Bonus fact: The inhabitants of St Kilda relied to a large extent in fulmars. They used Fulmars, Gannets and other sea nesting birds for their feathers, eggs, skins, oil and meat. Even fulmar bones were used to fasten their jackets together. The young about to fledge were highly appreciated, and they were were collected the cliffs in mid August, just before they fledged, and when they were at their heaviest. The oil, which solidified when cold into a waxy substance, was collected from the young, poured into Gannet stomachs and stored in small stone buildings with turfed roofs called cletts. Whatever they couldn't use of the birds, they recycled, together with ashes and their own urine to fertilise their fields. Fowling wasn't restricted to St Kilda, it was a traditional way of life in Iceland, Greenland and the Faeroes, but it almost completely stopped when it was made illegal in the late 1930s after an outbreak of psittacosis that affected people processing the birds.

More information

Lockwood, W. B. (1954) Linguistic notes on Fulmar. British Birds 47, 336-339.

Fisher, James (1952) The Fulmar. Collins New Naturalist series, London. 496 pp.

Phillips, R. A. et al. (1999) Diet of the northern fulmar Fulmarus glacialis: reliance on commercial fisheries? Mar. Biol. 135, 159–170.

Kerr, K. C. R. & Dove, C. J. (2013) Delimiting shades of gray: phylogeography of the Northern Fulmar, Fulmarus glacialis. Ecol. Evol. 3, 1915–1930.

van Meurs, R. & Splettstoesser, J. F. (2003) Farthest north polar bear (Ursus maritimus). Arctic 56, 309.

Martin M. (1698) Voyage to St Kilda. London.

Hunter, F. M., Burke, T. & Watts, S. E. (1992) Frequent copulation as a method of paternity assurance in the northern fulmar. Anim. Behav. 44, 149–156.

Wednesday, 11 March 2015

Great spotted woodpecker chiselling nest

I heard the 'chip!' call of the woodpecker while walking by the park today. A female flew to the top of a horse chestnut and then flew into the large trees by the side of the pond. When I relocated her she was on the trunk of a large ash, and, as woodpeckers do she climbed behind the trunk out of sight. I moved to a better location, with the sun on my back and there she was, maybe 8-10 m high on the trunk just under the main branches, expanding a hole in what appeared to be healthy wood, pulling woodchips away.
 Woodpeckers will dig a new nest every year, which provides suitable nesting holes for other hole birds. Both male and female work together in this hard task, that might take them three or four weeks to complete.
She worked away while I took photos, and filmed her, and she was still working when I left.
The female on the high branches of a horse chestnut, with buds about to burst

most of the shots I took of chiselling are blurry, but this one captured the moment of impact, and the closed eyes of the woodpecker at this point.

A short clip follows.

Wednesday, 16 April 2014

Carrion Crow begging to its partner

A Carrion Crow collected food in its bill and gular pouch on the University playing fields. Sitting in the nest atop a still bare ash, its mate called repeatedly, a begging, hoarse, nasal call, kaaaa! similar to a Rook's. The crow collecting food - most likely the male - looked up to the nest and flew heavily upwards in circles, stopping on a roof on the way. The female called again and flew off the nest to meet him, calling like a fledgling would do, crouching and wing flapping. The begging and feeding carried on out of sight on the roof.
In Carrion Crows, the female incubates and is fed by the male during this time, so it is likely that the nest on the ash tree already has eggs.
male crow collecting food for its mate

The female returns to sit on the nest (maybe already has eggs?)
The female's tail sticks up from the nest.


Thursday, 15 August 2013

Bald Blackbirds

 During July and August, the breeding season is pretty much over for blackbirds. Males, after weeks of feeding young look pretty worn and some have lost many of the feathers of their heads. Males take care of the fledglings of the first brood, while females lay the second clutch and incubate. Blackbirds might have a third clutch, so that males spend more time feeding chicks - that is, sticking their beaks into their chicks' open beaks. The stresses of the long breeding season and offspring demands might be responsible for most of the bald blackbirds at this time of year. Not to worry, they will moult in the next few weeks and look black and glossy again in time for winter. The top photo, of a very bald one, was taken a couple of weeks ago.
Another bedragled looking male from this morning 
This male collecting food for his young was not looking too bad on the 10th of July.

Friday, 11 January 2013

Frisky Pigeons



All of January, Collared Doves have been playing their the three note song in a repetitive, mesmerizing soundtrack. Outside, display flights, in which the doves fly across the street of over roofs with wings held low as they descend, indicate that Collared Doves are starting to gear up for the breeding season.
Woodpigeons too. In fact, they seem to not have stopped breeding. In early November, I watched a fledgling begging for food in the park (above), and yesterday, I saw an immature with no signs of white feathers, feeding on the grass (below). The individual on the top shot appears to be a young pigeon growing its neck and head feathers.

Today, in the lime tree just outside my house a male Woodpigeon nest-called persistently while the female checked a pile of loose sticks on the first fork of the tree.

Even the Stock Doves, a normally quite discreet bird, also showed a lot of exuberant activity in the park. High flights, chases, courting and persistent song. A male tried to approach a female on a brach and she flew off (below).

The - so far - mild winter might be fooling them into an early breeding season.